İş

İmamoğlu: Milletin parasını çarçur edenlere geçit yok

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenyurt Haramidere’de dört yılda devam eden ve planlanan projeleri paylaştı. ‘Yeni Yeni Yatırımlar, Yeni Atılımlar’ sürecindeki projelerin de anlatıldığı toplantıda, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, 30 mahalle muhtarı, ilçede yaşayan sivil toplum kuruluşu ve dernek temsilcileri.

Sunumların ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ilçe sakinlerine birer konuşma yaptı. İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“33-34 yılına şahitlik etmiş biri olarak İstanbul’un bu güzel coğrafyasını en çok viraneye çevirmiş, halkının yaşamını hayatın ışığı yerine karartma dönemine çevirmiş bir süreçteyiz. Yüzleşiyoruz ve yüzleşiyoruz. 2019 öncesi bu şehrin bir kabus gibi yaşatıldığını da hatırlatırız. Söylediklerimizin hiçbiri işimize engel olacak düzeyde değil.

“Güzel değişiklikler ve radikal çözümler üretiyoruz”

Şehirdeki insanların gözlerini yeniden boyamak yerine bu şehre, onların hayatlarını kurtarmak, hayatlarını değiştirmek, altyapılarını yenilemek için neler yaptığımızı sizlere göstermeye çalışıyoruz. Son dönemde İstanbul’da güçlü ve değerli bir gücü ele geçirdiğimizi belirtmek isterim. İstanbul’un her yerinde ihmal edilenlere dokunmak, hayatı olumlu yönde değiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. İyi değişiklikler ve temel analizler yapıyoruz.

Projelerimizin kentsel yaşamı bir bütün olarak dönüştürebilme kabiliyetine sahip olması için çalışıyoruz. Durumu yönetmiyoruz, radikal kararlar alıyoruz. Projelerin birbiri ile etkileşimine ve diyaloğuna dikkat ediyoruz. Aralarındaki sinerjiyi önemsiyoruz. Burada bir altyapı projesini çözerken üzerindeki yeşil alanı, meydanları nasıl dönüştürebiliriz ya da yanına hızlıca nasıl fonksiyon koyabiliriz, oraya nasıl çocuk odası yerleştirebiliriz ya da nasıl yapabiliriz gibi ortak bir sinerjiyi ortaya koyuyoruz. bu alanda başta kadınlar olmak üzere insanların çocukları ile birlikte kullanabilecekleri sosyal alanlar yaratmak.

Tam tersine bir süreç hareketi sağladığınızda yani önce alt yapı sonra üst yapı değil, önce üst yapıyı yapıp kusursuz şekillendirirseniz yani dörte dört, beşe beş, on üzeri on. tam tersi, anlamsız bir artışla, bugün derenin kaynağını tek bir yere getirip doksan derece kaydırıp tekrar yola koymaya çalıştığınızda, her defasında her yıl suların taştığı ve insanların öldüğü şehirler yaratırsınız. Ancak burada bu yanılgıyı düzeltiyoruz. Ve cam ve mal güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz.

“Nehir yataklarını imar için açamazsınız ama onlar açtı”

2023’te İstanbul’un göbeğinde, 21. yüzyılda insan öldüren bir şehir yarattılar. İnsanları yaşatmaya çalışıyoruz. Bu itibarla üstlerine diktiğiniz lüks binaların ya da rezidans dediğiniz bazı binaların maalesef geri kalmışlığını düzeltme çabası içerisindeyiz. Bakın nehir yataklarını imar için açamazsınız ama açtılar. Altyapı olmadan inşa edemezsiniz ama yaptılar. Bakın deniziniz sizin boğazınız olabilir ama 2019 yılına kadar atık sularınız hala denizlerinize akıyorsa o sevgili İstanbul Boğazı, o boğazın, denizin bir anlamı yok. Bu nedenle kent projesi kavramına farklı bir açıdan bakıyoruz.

Haramidere’nin ulaşım, altyapı, çevre gibi tüm sorunlarına kalıcı çözümün peşindeyiz. Durumu yönetmeye çalışmıyoruz. Bu milyarlarca lirayla Esenyurt’ta onlarca iş yapardınız. Ancak biz gözümüzü kırpmadan bir kişinin bile kaybına tahammül edemeyiz diyerek buraya milyarlarca lira ayırmaya devam ediyoruz. Bu yolda çok şey başardık. Daha da fazlası için çabalayacağız.

Bizi günü kurtarmak ve kira elde etmek ya da sadece seçim kazanmak için bir gezide görmeyeceksiniz. Sadece doğru, adil ve kalıcı analizler üreteceğiz. Kenti bilimsel, çevreci ve sosyal adalet anlayışının deyimiyle, deyim yerindeyse geleceği yakalamanın bir yolcusu olarak göreceksiniz. Gerçek, bir bakış açısının ürünü değilse, o hatayı asla ama asla yapmayacağız. Ne yazık ki İstanbul, Haramidere’deki bu yanlışlığın pek çok örneğiyle dolu. Birçok yerde birbirimizi deneyimlememizi sağladılar. Ayamama ve Kurbağalıdere bunlara örnek…

En üstte Esenyurt Belediyesi için halı sahanın altına 1 milyon metreküp hafriyat yığdılar. Çok az paraya halı saha yapıp üzerini boyamak için Esenyurt Belediyesi’ne spor sahası yaptılar. Nedir bu kazı? Oradaki binaların kazısı dökülmüş. Serbest mi dökülüyor? Hayır. Büyük miktarlarda para aktı. Kimin cebine gitti? Bunların hepsi araştırılmalıdır. Şimdi oradan o toprağı kaldırıp yol ve dere yapmalıyız, çünkü sular buraya taşar. Yapmazsak insanlar ölecek. Bu sadece son 15-20 yılın ihanetinin resmi.

Bu masumiyet değil. Asla kabul etme. Bu büyük bir kötülük. Bunlar birinin cebine giren madeni paralardır. Birinin cebinden çıkan para. Şu anda sizin için yaptığımız bu harcamalara bakın cebinizden 7-8-10 milyar lira dediğimiz para çıkıyor. cebimizden çıkıyor. Onlar bizim paramız. Kibar çocukların cebinden çıkıyor, onları şarj ediyor. Milletin parasını çarçur edene, milletin parasını çarçur edene, milletin parasını kendi zannedenlere bu millet müsamaha göstermeyecektir. Ne Esenyurt’ta, ne İstanbul’da, ne de başka bir yerde o yöneticileri asla geçiremeyeceksiniz.

“Bütün yatırımlarımızı büyük bir emekle yapıyoruz”

Kupon arsa hırsıyla, bu kadim kente rant gözüyle bir ihmal-ihanet çağına çevirdikleri süreci hep sonlandıracağız. Önce vatandaşın ihtiyaçlarını gidereceğiz. İnsanımıza saygı duyacağız. Kente sahip çıkacağız. Geleceğimizi çocuklarımıza hazırlayacağız. Tüm yatırımlarımızı gerçek bir emekle yapıyoruz. Bakın devletin hiçbir kurumu, hiçbir finans kuruluşunun bankası, iller bankası dört yılda bir kuruş vermedi ne bize ne de Esenyurt Belediyesi’ne. Bu partizan bir davranış. Halkın parasıyla ayrımcılık yapmak ne ahlakidir ne de inancımızdır. İşimizi özenle ve saygıyla yapmaya devam edeceğiz. Başladığımız işi hızlı bir şekilde bitireceğiz. İnşallah çağın sonuna çok hoş bir görünümle geldiğimizde bu bölgede hayatı değiştirmenin hazzını hep birlikte yaşarız.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt yaptığı konuşmada, ürettiği projeler için İBB’ye teşekkürlerini ileterek, “Aslında bir şehir oluşmadan alt yapısı, üst yapısı, projeleri ve planları yapılır. Şehir buna göre dizayn edilmiştir. Daha sonra uzlaşmaya açılır. Burada yapılmadığı gibi. Tekrar kaydedilemeyecek bir formda inşa edilmesine izin verildi. Çünkü Esenyurt, Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının yüzde 6’sını oluşturuyor. İstanbul nüfusunun yüzde 7’sini oluşturuyor. Bütün bunlara baktığımızda gençlerimizin, kadınlarımızın, Esenyurtlularımızın Türkiye için ne kadar değerli olduğunu görüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu