Ekonomi

Rusya, Leningrad Buzkıranını denize indirdi

Rusya’nın St. Petersburg’daki Baltık Tersanesi’nde inşa edilen St. Leningrad Buzkıranı denize indirildi. Rusya’nın 22220 Projesi kapsamında ürettiği 5’inci seri evrensel nükleer buz kırıcı Leningrad, Kuzey Deniz Rotası’nda deniz taşımacılığının geliştirilmesinde önemli rol oynayacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, buzkıranın kızağa yerleştirilmesini kutlamak için törenin açılışını yaptı. Putin konuşmasında, “Rusya bugün dünyada eşi benzeri olmayan ve en büyük buz kırıcı filosuna sahip. Bu bize büyük bir rekabet avantajı sağlıyor, lojistik ve endüstride yeni iş imkanları yaratıyor, Arktik şehir ve kasabalarının entegre kalkınmasını, gerçek anlamda küresel projelerin uygulanmasını, ortaklarımızla, dostlarımızla, çalışmak isteyen ve çalışmaktan heyecan duyan herkesle uluslararası işbirliği sağlıyor. Rusya ile. “Bu, işbirliği için muazzam fırsatlar sunuyor” dedi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de konuşmasında, Kuzey Denizi Rotası’nın daha da geliştirilmesinin Arktik’te gemi inşasının yaygınlaştırılmasını zorunlu hale getirdiğini belirterek, şunları söyledi: yakın gelecekte kargo gemileri. “Arktik’te gemi inşası Rusya için stratejik açıdan önemli bir alana dönüşüyor ve Rosatom bu çalışmaların sadece müşterisi değil aynı zamanda katılımcısı.” Likhaçev ayrıca Leningrad buzkıranının bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağına inandığını da ifade etti.

Proje 22220’de 3 nükleer buz kırıcı faaliyettedir. Kozmik nükleer buzkıranların önde gelenlerinden Arktika, 2020’de, 1. seri kozmik nükleer buzkıran Sibir, 2021’de ve 2. seri kozmik nükleer buzkıran Ural’ın 2022’de hizmete girmesi planlanıyor. 3. seri evrensel nükleer buzkıran Yakutia’nın da Aralık ayında hizmete girmesi planlanıyor. 2024. İnşaatı devam eden 4. seri kozmik nükleer buz kırıcı Chukotka’nın Aralık 2026’da hizmete girmesi bekleniyor.

Proje 22220 kapsamında üretilen buz kırıcılar yenilikçi çözümler esas alınarak inşa ediliyor. Nükleer enerjiyle çalışan Leningrad buz kırıcısı, yeni nesil reaktör tesisi RITM-200 ile donatıldı. Yabancı eşdeğeri bulunmayan ve küresel nükleer enerjideki çağdaş gelişme trendlerini karşılayan tamamen Rus buz kırıcının çift tekerlekten çekişli tasarımı, geminin hem Arktik denizlerde hem de kutup nehirlerinin ağızlarında, özellikle de sığ bölgelerde görev yapabilmesine olanak sağlıyor. Yenisey ve Ob Körfezlerinin suları.

Kuzey Denizi Rotası boyunca navigasyonun iyileştirilmesi, küresel tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu