Gerçek Kökenini Öğrendiğinizde Etimolojiye Aşık Olacak ve Aklınızı Açacak Harika Sözler
Tüm dünyada kullanılan binlerce kelimenin nereden geldiğini inceleyen bilim dalına ‘etimoloji’ denir. Twitter’da yer alan Etimoloji sayfası, günlük hayatımızda hâlâ kullandığımız ve unutulmaya yüz tutmuş sıra dışı sözcükler ve bu sözcüklerin ardındaki öykülerle kökenlerini insanlarla paylaşıyor.
Kökenleriyle ufkunuzu sonsuzluğa açacak bilgilere ulaşabileceğiniz yeni kelimelere hoş geldiniz! ?
Kaynak:Etimoloji Twitter sayfası
Etimoloji, diğer adıyla etimoloji, bir kelimenin kökenini, hangi dile ait olduğunu, ne zaman ortaya çıktığını, anlam ve ses bakımından geçirdiği dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
Günlük hayatımızda bazen kullandığımız bazen de unuttuğumuz kelimelerin ilginç kökenlerini Twitter’ın Etimoloji sayfasında paylaşan Erhan İdiz, kendini kelimelere ve edebiyata adamış bir yazar.
1. Dul, unuttuğumuz kelimelerden biri. Moğolcadan dilimize giren dulda; Gölge himaye anlamına gelir.
2. Gospel aslında Farsça bir gezegen adıdır. Bu gezegeni görmek müjdenin başlangıcı olarak kabul edildiğinden, müjde kelimesi zamanla “müjde” anlamını almıştır.
3. Yeşilimsi toprak rengi olarak bildiğimiz haki, Farsça haki “toprak”tan gelir. Haki; Arazi, arazi ile ilgili, arazi ile ilgili anlamındadır.
4. Hayranlık ve hayranlık sözcükleri kökten gelir. Her iki kelime de dilimize Arapçadan girmiştir.
5. Pâre, modül demektir. Farsçadan dilimize giren kelimeden türetilen diğer kelimeler:
6. Dilimize Arapçadan giren Müdârâ; İyi yaşamak, güler yüzle yönetmek demektir.
7. Hanya, “Görmek Hanya, Konya” tabiriyle Girit adasında yer alan bir şehirdir. Girit, Osmanlı döneminde bir sürgün yeri olduğu için bu tip olarak anılmıştır.
8. İnsan kulağının duyduğu her titreşime ses adını verdi. Bu seste ahenk yoksa gürültü; Bir uyum ve hoşluk varsa adını Ezgi koymuş.
9. Öğretmenim, Türkçe öğ “akıl, anlayış” kökünden türemiştir. Bilim, sanat dallarında bildiklerini öğretmeyi meslek edinmiş kişidir. Öğretim de kökten gelir.
10. Anne; çocuk dilinden türetilen bir kelime. Daha sonra dilimize yerleşen “anne” kelimesinin yerine Eski Türkçede “ög” kullanılmıştır.